1 Kies merk projector
2Kies model of onderdeelnummerprojector
Open Lampenzoeker

Veelgestelde vragenHet projectorbeeld lijkt donkerder dan gewoonlijk. Wat betekent dit? ^ Terug naar boven ^

Het is wellicht tijd om uw projectorlamp te vervangen. Wanneer u een metaalhalidelamp (kwik onder hoge druk) hebt, zult u een afname in de helderheid van het beeld waarnemen naarmate het vermogen van de lamp afneemt. Sommige projectors bieden de mogelijkheid om te controleren hoeveel uur uw lamp is gebruikt. Maak daarvoor gebruik van het ingebouwde menusysteem. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor meer informatie over deze functie.

Hoeveel uur gaat mijn projectorlamp mee? ^ Terug naar boven ^

Net als elk lichtbolletje dat u gebruikt, geldt voor projectorlampen een verwachte levensduur. Deze waarde wordt uitgedrukt in het aantal uren en ligt gewoonlijk tussen 1000 en 2000 uur. Nieuwere modellen zouden zelfs 4000 tot 6000 uur of nóg langer meekunnen. De levensduur van de lamp is gebaseerd op een parabool. Het merendeel van de lampen (maar niet alle lampen) zal aan de opgegeven levensduur voldoen. Sommige lampen gaan eerder kapot. Dat hoort bij het acceptabele bereik van de classificatie.

Maakt het uit hoe ik mijn projector gebruik? ^ Terug naar boven ^

Wanneer uw projector onder gewone omstandigheden gebruikt wordt (drie tot vijf uur per dag in een schone, relatief stofvrije omgeving), is de kans het grootst dat de lamp de hele vermelde levensduur mee zal gaan. Lampen in projectors die vaker worden gebruikt of die worden blootgestelde aan vervuiling, zullen naar verwachting minder lang meegaan. Projectors die 24 uur per dag, 7 dagen per week worden gebruikt, vertonen de grootste kans op defecte lampen voor het vermelde aantal gebruiksuren is bereikt.

Wat kan ik doen om mijn projectorlamp langer te gebruiken? ^ Terug naar boven ^

 • Voorkom dat de projector oververhit raakt. De hoofdoorzaak van defecte lampen is overmatige verhitting. Volg de instructies in de gebruikershandleiding ten aanzien van het uitschakelen van de projector om te garanderen dat de projector voldoende tijd heeft om af te koelen.
 • Gebruik uw projector in een schone, relatief stofvrije omgeving.
 • Maak de luchtfilters regelmatig schoon.
 • Gebruik, indien mogelijk, de spaarstand op uw projector.

Wat is het verschil tussen een halogeenlamp en een metaalhalidelamp? ^ Terug naar boven ^

 • Halogeenbolletjes gaan circa 70 uur (per bolletje) mee. Metaalhalidelampen kunnen daarentegen 1000 tot 2000 uur mee.
 • Halogeenlampen zijn minder duur (gewoonlijk € 30 tot € 100) dan metaalhalidelampen (€ 250 tot € 500). Het type lamp in uw projector is bepaald door de fabrikant.
 • Halogeenlampen vertonen een wat gelig beeld. Metaalhalidelampen hebben een witter beeld.
 • Halogeenlampen blijven stabiel branden en kennen gedurende hun hele levensduur een consistente helderheid. De helderheid van metaalhalidelampen neemt af naarmate het einde van de levensduur dichterbij komt.

Wat is UHP? ^ Terug naar boven ^

UHP staat voor ""Ultra High Performance"", een eigen techniek van Philips die minder vermogen vereist maar toch dezelfde helderheid geeft. De technologie heeft als voordeel dat de projector kleiner en lichter is omdat de voeding kleiner en lichter is. Dat resulteert in een koelere, stillere en goedkopere projector vanwege het lagere wattage en in een langere levensduur van de lamp omdat er minder sprake is van stress (wattage, temperatuurschommelingen). UHP-lampen gaan circa 4000 uur mee, terwijl metaalhalidelampen zo'n 1000 tot 2000 uur meegaan.

Welke andere soorten lampen zijn er? ^ Terug naar boven ^

 • P-VIP – type lamp dat wordt geproduceerd door Osramn
 • NSH – type lamp dat wordt geproduceerd door Ushio
 • SHP – type lamp dat wordt geproduceerd door Phoenix
 • E-TORL – Eigen methode van Epson om ""lekkage"" van licht te vermindere

Welke garantie krijg ik bij mijn vervangende lamp? ^ Terug naar boven ^

De meeste originele merklampen (van bijv. Sony, Hitachi, BenQ) worden geleverd met een garantie van 90 dagen of 500 bedrijfsuren (welke van de twee zich het eerst voordoet). Sommige merken en modellen kunnen langere garantieperiodes bieden. Hotlamps biedt op dit moment een garantie van 2 jaar op alle verkochte lampen.

Deze website maakt gebruik van cookies
Door deze website te bezoeken of dit bericht te sluiten, stemt u in met onze Cookiekennisgeving.